Hoe komen we van asbest af?

In Nederland ligt nog zo’n 100 miljoen vierkante meter aan asbest op de daken. Dat is een probleem want asbest is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Daarom wordt dit bouwmateriaal vanaf 2024 helemaal verboden. Maar wat is asbest eigenlijk en hoe kom je ervan af?

asbest eraf vrolijk eropWat is asbest?

Asbest is veel toegepast in gebouwen die tussen 1945 en 1993 gebouwd zijn. Niet zo gek, want het is een sterk en slijtvast materiaal, brandwerend en bestand tegen zuur. Met name in de agrarische sector zijn de bekende asbest golfplaten veel gebruikt. In de jaren ’80 echter, kwam men erachter dat de verwerking ervan gevaarlijk is. Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit piepkleine, naaldachtige vezels. Wie ze inademt, kan ziek worden. Daarom is het vanaf 1993 verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken.

Specialistenwerk

Om helemaal van het gevaarlijke asbest af te zijn, heeft de overheid bepaald dat asbestdaken en -gevels vanaf 2024 verboden zijn. Dat is 30 jaar na het verbod op het gebruik ervan in de bouw. Er is voor deze termijn gekozen omdat de gemiddelde levensduur van asbest 30 jaar is. Als er in jouw stal, schuur of woning dan nog asbest verwerkt zit, ben je in overtreding. Daarom moet je vóór 2024 alle asbest laten verwijderen. Je mag dit niet zelf doen omdat het weghalen van asbest ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een gespecialiseerd bedrijf moet het asbest verwijderen en verzegeld afvoeren. Het afval mag alleen naar een speciale stortplaats gebracht worden.

Wie betaalt?

Om de kosten van het saneren te verlichten, is er een subsidieregeling in het leven geroepen door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het subsidieplafond daarvoor is voor 2017 vastgesteld op 15 miljoen euro. De subsidie kan oplopen tot een bedrag van €4,50 euro per m2. Je kunt een bedrag van maximaal €25.000 euro per adres krijgen door middel van deze regeling. De subsidie geldt voor saneringen met een oppervlakte van meer dan 35 m2 en kan nog worden aangevraagd tot eind 2019.

Asbest eraf, Vrolijk erop

Bij het verwijderen van asbest komt behoorlijk wat kijken. Er moet onder andere een asbestinventarisatie worden uitgevoerd en er moet bij de gemeente een sloopmelding worden ingediend. Bouwbedrijf Jos Vrolijk is gespecialiseerd in de sanering van asbest en begeleidt je bij het hele traject conform de huidige wetgeving. Na de asbestsanering wordt een nieuw dak of een nieuwe gevel aangebracht geheel volgens jouw wensen. Wil je graag meer weten over asbestsanering? Neem dan contact op of bel direct 0168-820 090.

 

Wij realiseren graag jouw bouwproject!

Bouwbedrijf Jos Vrolijk is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.
Informatie Ok